Katten blog


Bij Kattengoed hebben we een passie voor katten en willen we je graag uitnodigen om te genieten van onze betoverende kattenverhalen. Laat je meeslepen in de wereld van spinnende snorharen, avontuurlijke kattenstreken en hartverwarmende momenten. 

Een hoop herrie

Telkens als er weer een nieuw familielid bijkomt, in de vorm van een kat, dan blijft het altijd spannend als ze de nacht buiten vertoeven. Ik geloof dat Davy in het begin ooit drie dagen weg bleef. Boefie ook zoiets, maar die zat ergens opgesloten in een schuurtje, bleek achteraf. Van Jacky zijn we het gewend. Die is in de zomer regelmatig enkele dagen ‘op pad’. Sjors is meestal wel binnen en als ‘ie wel buiten blijft, dan ligt ‘ie eigenlijk altijd wel te slapen op een tuinstoel.

Lees meer »

Kerst

Kerst: voor sommigen een leuke tijd en voor anderen betekent het niets. Maar de meeste katten? Die vinden het fantastisch. Als ik aan alle voorgaande jaren denk en aan alle katten waar wij personeel van mochten zijn door mijn hoofd laat schieten, dan is er geen enkele uitzondering: elke kat of poes heeft in ‘De Boom’ gehangen, kerstballen eruit geslagen, stukken slingers afgebeten, personeel gekrabd omdat ze er niet onder vandaan wilden, op cadeautjes gaan liggen, cadeautjes opengescheurd, er overheen gepiest of gekotst…. Alles is wel zo’n beetje in meer of mindere mate voorgevallen. En laten we het heerlijk opgediende eten niet vergeten. Dat zo’n poezebeest in een onbewaakt ogenblik er met de halve gourmet schotel vandoor gaat. Of een hap van de kruidenboter neemt. De boefjes.

Lees meer »

Op stap

Sjors heeft het hier goed. Uitermate goed zelfs! Het is zelfs zo, dat ik geen enkele andere driepoot ken, die het zo belachelijk goed heeft. Sjors is ook de enige kat die ik ken met drie poten, maar dat even terzijde…

Lees meer »

Zwerver

Jacky glipt vaak een beetje tussen mijn verhalen door. Die vent heeft een totaal eigen leven en ritme, maar als het seizoen verandert dan zoekt hij toch vaker zijn warme, knusse basis op. Bij slecht weer heeft Floor ontdekt, dat hij vaak in de voortuin onder een dicht bladerdek schuilt. Je ziet hem dan nauwelijks, maar als je dan de voordeur opent dan sprint hij naar binnen. We houden de voortuin dus nu iets scherper in de gaten. Tja, je bent personeel of niet!

Lees meer »

Energie voor 10

We moeten ervoor waken, dat de andere katten niet vergeten worden door de komst van een nieuw familielid. Toch is zo’n nieuw familielid een grote inspiratiebron voor mijn/onze verhaaltjes. Davy slaapt bijna de hele dag door, Jacky speurt de complete wijk af naar actie. Jacky is echt een buitenkat en die komt alleen thuis om iets te eten, vijf minuten te slapen en dan wil ‘ie er alweer vandoor. Beetje hoe ik was in mijn puberteit… Boefie wisselt binnen en buiten af, maar doet het ook vooral rustig aan. Heeeeeel rustig aan.

Lees meer »

Party!!

Het is lang geleden dat ik een feestje heb mee mogen maken! Ik kan het me in ieder geval niet meer herinneren.  Afgelopen weekend was het zover. Eindelijk!! Misschien kan ik af en toe wel naar buiten, bedacht ik me. Even rondkijken, want er is altijd wel reuring in een stad. Zo gezegd, zo gedaan.

Lees meer »

Wennen

Inmiddels is Sjors nu een week of drie bij ons. Hij is al aardig gewend aan ons en de katten, hoewel Boefie en Davy het maar een vreemde snuiter vinden. Sjors is ontzettend enthousiast en dat vinden die twee maar raar. Vooral Davy. Davy speelt meestal de baas in huis en als het haar niet zint, kun je zomaar een paar tikken op je kop krijgen. De andere katten blijven dan ook vaak uit haar buurt, maar Sjors heeft daar maling aan en rent vaak op haar af. Davy ‘vlucht’ dan het aanrecht op en dan is het wel weer goed. Boefie doet vaak een ‘grom’ en gaat dan weer verder. Jacky vindt alles prima! Het wennen aan elkaar zal nog wel wat tijd in beslag nemen, maar wat vast staat is, dat Sjors zich hier ontzettend op z’n gemak voelt.

Lees meer »

Doorgaan

Toen we Svennie in moesten laten slapen, hadden we er eigenlijk wel even genoeg van. Twee katten binnen een jaar verliezen gaat je niet echt in de koude kleren zitten. We namen onszelf dus voor om even op adem te komen.

Lees meer »

Kees

Afgelopen 20 mei was het exact een jaar geleden, dat we Kees moesten laten inslapen. Ik werd er al geregeld aan herinnerd, doordat de telefoon van die fotoherinneringen creëerde. Ik kreeg dus geregeld herinneringen aan Kees ‘opgedrongen’, in aanloop naar 20 mei. Hoewel we nog elke dag aan Kees denken, zijn foto’s altijd wat confronterende dan van te voren gedacht. Ik kijk zelf dan eigenlijk liever niet naar foto’s van Kees, want dat blijft altijd nog pijn doen. Wel iets minder heftig dan in het begin, maar het zit erg diep.

Lees meer »

Niet bang zijn

Katten zijn natuurlijk hartstikke lieve dieren. Meestal. Maar katten kunnen twijfelachtige handelingen van hun baasjes onherroepelijk afstraffen. Geef je ze een vinger, pakken ze je hele hand. Met hun nagels. Als je ook maar een spoortje van angst of twijfel laat zien, ben je de pineut. Primair gedrag waar je je van bewust zou moeten zijn.

Lees meer »

Kattencafé Skatjes

Als je, zoals wij,  ontzettend kan genieten van katten, dan hoort een bezoekje aan een kattencafé hoog op de wensenlijst te staan. En dat is hier ook zo. Floor heeft al enkele andere kattencafé ’s bezocht, maar ik nog geen enkele. De hoogste tijd dus om daar verandering in te brengen!

Lees meer »

Déjà vu

Vorig jaar moesten we onze lieve Kees in laten slapen. Omdat we graag ‘leftovers’ een waardig bestaan willen geven, hoe kort dat misschien ook is, blijven we telkens de oudere katten opnemen. Maar dat brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Vooral op het gebied van gezondheid.

Lees meer »

Fans

Voorheen woonde ik in een klein dorp. In dat dorp begon ik met vissen in de lokale vijvertjes. Op de één of andere manier blijven de zwoele, hete zomers me het meest bij. Je kent dat wel, dat je de lucht ziet trillen door de hitte. Elke vrije minuut bracht ik door langs de waterkant. In die zomers was het ook vaak compleet stil in het dorp, want de meeste vriendjes van mij waren dan op vakantie. En zo had ik dan alle tijd voor mezelf, maar die lokale vijvertjes dus ook.

Lees meer »

Verwennen

We hebben luxaflex als gordijnen in de slaapkamer. Deze laten net een beetje licht door. Als ik naar bed ga, dan ligt Davy vaak op ‘mijn’ kant. Doordat het licht zwak de kamer binnen schijnt, zie ik vaak het snoetje van Davy en dat ze naar me kijkt. Omdat het stil is, hoor ik haar knorren en prakken. Ik ga dan heel voorzichtig liggen zodat ik niet bovenop haar ga liggen. Als ik dan eenmaal lig, komt ze gracieus naar me toe lopen en laat ze me duidelijk merken dat ze geaaid wil worden. Ik lig dan al niet echt comfortabel, maar ‘moet’ haar dan ook nog gaan aaien. Tja, ben ook maar personeel. Het licht dat naar binnen schijnt valt op haar snoetje en ik zie en hoor dat ze geniet. Na zo’n minuut of tien vind ze het wel weer mooi geweest en maakt ze aanstalten om te gaan liggen.

Lees meer »

Dwars

“Zo, die Svennie ligt er lekker bij! Zal voorzichtig een foto proberen te maken… Nou, helaas, daar gaat ze alweer. Net te laat…. Probeer Boefie wel. Die ligt zo mooi opgerold! Perfecte foto voor onze blog. Laat ik het voorzichtig aanpakken en sluipend naar haar toe gaan… Pfffffff, jaaaaa hoor!! Alsof ze het aanvoelde: wakker en zitten. Weg moment….

Lees meer »

Wild

De laatste tijd start ik de dag regelmatig met een wandeling. Ik loop een vast rondje. Voorheen liep ik dit rondje met Floor, maar de rebel in mij wil dat ik dit ook alleen loop. Een oude puber, zullen we maar zeggen.

Lees meer »

Snuffelaars

‘Hee! Een nieuwe vloerkleed! Laat ik dat eens gaan inspecteren met mijn neus. Is toch weer interessant. Ok… Wat snuffelt mijn neusje nou weer? Ah, mijn personeel maakt een broodje kaas. Kaas ruikt zoooo lekker. Ik ga naast personeel zitten in de hoop dat personeel wat kaas laat vallen. Gelukkig doet personeel dat. Altijd. Bedankt maar weer!

Lees meer »

Liggen waar je maar kunt

Katten kunnen gewoon overal maar gaan liggen waar ze willen. Als er iets ‘ligbaars’ is, dan is het al snel goed. Liefst ook een beetje warm. Svennie lag voorheen heel veel op de bank, naast mij, maar nu op de vensterbank. De kachel die daaronder af en toe aanstaat, is toch wel ietsjes fijner. Ja, je leest het goed: bij ons kan de kachel af en toe nog aan…. Soms komt ze nog op de armleuning van de bank liggen en op de tafel, als er een kleedje ligt, maar dat is het dan wel.

Lees meer »

Seizoen

Twee van onze vier katten zijn nou niet echt fors te noemen: Davy en haar dochter Boefie. En dat zie je vooral in de zomermaanden, als ze hun dikke vacht verliezen. Je vraagt je dan soms weleens af wat er van ze overblijft. Niet veel, denk je dan al snel.

Lees meer »

Wachten

Hoewel ik er niet zo bij stilstond, heeft Svennie toch heel wat van Kees ‘overgenomen’. Nu heb in in beide gevallen er voor gezorgd, dat ze een stap verder namen in het ‘wenproces’. Zo had ik Kees, nadat ze enkele dagen boven bivakkeerde toen ze bij ons kwam , naar beneden gedirigeerd. Svennie had ik, toen we haar ophaalde, in de nek gepakt om haar in de mand te krijgen en toen had ze me flink gebeten. Maar ik week niet.

Lees meer »

Stadskatten

Wij wonen in ‘de stad’. In ‘de stad’ scharrelen katten en andere dieren graag hun eten bij elkaar, naast het eten dat ze uiteraard krijgen van hun baasjes. Katten zijn natuurlijk uitermate slim, voor wat betreft voedsel ‘fixen’.

Lees meer »

Bed

Het is altijd leuk om kringloopwinkels te bezoeken en leuke dingen te vinden. Dit doen we toch inmiddels al een flink aantal jaren. Ruim voordat het ingeburgerd raakte. We zoeken vaak gericht op een aantal artikelen, waaronder leuke zaken omtrent de katten/poezen. Regelmatig komen we dus thuis met allerlei kattenprullaria: kattenbeeldjes, boekjes over katten, kattenlampjes, attributen in de vorm van een kat… Noem het maar op.

Lees meer »

Raadsel

De katten gaan goed met elkaar. Iedereen lijkt z’n/haar plekje gevonden te hebben in deze nieuwe samenstelling. Svennie is een bijzonder nieuwsgierige kat en daagt Boefie soms uit om te spelen. Boefie vindt dit dan spannend en blijft waakzaam. Maar het gaat al stukken beter dan voorheen. Davy vindt het allemaal wel prima, net zoals Jacky. Sinds kort liggen Jacky en Svennie, af en toe tegen elkaar aan op de bank! Een prachtige situatie.

Lees meer »

Sterallures? Keesallures!

Uren. Uuuuuuuuren heb ik op de grond gelegen om Svennie, die inmiddels een prachtig leven leidde onder de tweezitter, vertrouwd te krijgen met mijn/onze aanraking en geur. Echt comfortabel lag dat uiteraard niet, zo op de vloer. Gelukkig heb ik in de afgelopen jaren wat extra spek rond mijn botten ontwikkeld…

Lees meer »

Dametje

Svennie vond het wel ‘prettig’, zo’n leven op zolder en af en toe schuilend achter de wasmachine. Met het oog op enkele warme dagen die in aantocht waren, wilden we haar toch graag naar beneden krijgen. De zolder is altijd een erg warme plek en allesbehalve comfortabel. Een eenvoudige oplossing om dit te doen slagen is: De Stofzuiger.

Lees meer »

Kiekeboe

Inmiddels zijn we enkele weken verder sinds Svennie bij ons is. De vorige keer schreef ik, dat Svennie me had gebeten in mijn hand. Floor overtuigde me, dat ik toch maar een afspraak moest gaan maken bij de huisarts, vanwege het gevaar van een infectie. Ik kan me dan ook niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst een tetanus injectie heb gehad, laat staan mijn laatste antibiotica kuur.

Lees meer »

Svennie

Hoewel de pijn van het verlies van Kees nog diep zit, hebben we er toch weer een nieuw familielid bij: Svennie!

Lees meer »

Verder

Het is inmiddels ruim twee weken geleden, dat Kees naar ‘De Kattenhemel’ vertrok. En eigenlijk begint nu pas het verdriet wat af te nemen. Iedereen, ook onze andere katten, moet wennen aan de dagen zonder Kees. Jacky lijkt er weinig ‘last’ van te hebben, maar die is eigenlijk altijd weinig thuis. En als ‘ie thuiskomt, is dat vooral om te eten en even behaaglijk te luieren.

Lees meer »

Tentakels

Vorige keer schreef ik over de zwelling bij Kees en dat haar nog vele jaren gegund waren. Helaas heeft het niet zo mogen zijn.

Lees meer »

Volgende patiënt…

Recentelijk schreef ik nog over het oog/oogkas van Jacky. Deze is nu volledig hersteld. Enkele dagen later, mistte er alweer een pluk vacht boven zijn andere oog, maar dat terzijde… Je leeft buiten of niet.

Lees meer »

Katten bengels

Afgelopen weekend waren we bij onze voormalige buren op bezoek. Een gezellige avond met een drankje, hapje en wederzijdse interesse is dan gegarandeerd. Ook zij hebben twee katten en vaak praten we over ze. Buurvrouw zegt dan ook, dat ze ‘twee katten meer dan voldoende vind’. Ik denk dan aan onze vier katten en dat het soms inderdaad net een gekkenhuis is:

Lees meer »

Pechvogel

Afgelopen dinsdagavond kwam ik thuis uit mijn werk. Het thuisfront had mij eerder al op de hoogte gebracht, dat Jacky een nogal ‘dik oog’ had. Ik kon me dus een beetje voorbereiden op wat ik zou aan gaan treffen.

Lees meer »

Katten virus

Ergens vorige week, aten onze katten bijzonder slecht. Vooral Boefie had het zwaar. Boefie eet niets anders dan mousse. En dan ook nog één bepaald merk. De rest eet ze niet. Dus als Boefie niet eet, dan eet ze ook echt niets. Het werd zelfs zo erg, dat Boefie op schoot ging liggen bij Floor! Een unicum, want Boefie doet dat soort dingen uitsluitend bij onze jongste dochter. De overige katten aten wel iets, maar het kwam er regelmatig met dezelfde vaart weer uit. We begonnen al plannen te maken om een afspraak te maken bij de dierenarts…

Lees meer »

Katten en vlooien

Vlooien: wat een irritante beestjes zijn het toch! Doorgaans hebben onze katten er niet zoveel last van. En als ze er last van hebben, dan is het tijd voor de aanval met ''vlooienspul''!

Lees meer »

Struinen naar lekkers

Eerder heb ik het al over Boelie gehad: de kat die op vogeljacht ging, via de binnen tuintjes van de stad. Dat leverde een prachtig schouwspel op.

Lees meer »

Katten en hun liefde

Als ik zo een beetje kijk naar de katten/poezen die wij hebben gehad maar dit ook algemener doortrek, dan kan ik één ding concluderen: als er écht iets mis is met hun personeel, dan merken ze dat als geen ander. Ze voelen de pijn van hun baasjes haarfijn aan. Waar die grens ligt voor poezen en katten, verschilt dan wel weer per dier. Ik kan natuurlijk hier alleen over onze katten schrijven.

Lees meer »