Niet bang zijn

Gepubliceerd op 15 mei 2023 om 19:05

Katten zijn natuurlijk hartstikke lieve dieren. Meestal. Maar katten kunnen twijfelachtige handelingen van hun baasjes onherroepelijk afstraffen. Geef je ze een vinger, pakken ze je hele hand. Met hun nagels. Als je ook maar een spoortje van angst of twijfel laat zien, ben je de pineut. Primair gedrag waar je je van bewust zou moeten zijn.

 

Nu ben ik van nature niet snel bang van dieren, maar er zijn natuurlijk altijd van die situaties… Zoals het ophalen van Svennie bij haar vorige, overleden baasje bijvoorbeeld. Omdat ik een beetje twijfelde of ik haar wel goed had vastgepakt, kon ze me direct vol in de hand bijten. Ooit was ik, toen ik zo’n 10 jaar was, met mijn ouders op visite bij vrienden van mijn ouders. Hun dochter reed paard en ik wilde toen die paarden wel even zien. De dochter nam me mee en daar stond dan een prachtig, megagroot zwart paard. Of ik dat paard even wilde vasthouden via de teugels, want ze moest wat pakken. Ik scheet bijna in mijn broek van de angst en dat voelde dat paard haarfijn aan uiteraard. Het paard maakte een kleine stap opzij en stond met de linkerhoef vol op mijn voet. Ik hield me sterk, maar pijn deed het. Ik weet zeker dat als ik niet twijfelde of angstig was, me dit niet overkomen was.

 

Goed, even terug naar die lieve katten. Meestal.

 

Afgelopen week lag Davy, onze gevlekte ‘rechthoek’ heerlijk op bed. Floor wilde gaan slapen en pakte toen Davy op van het bed. Om onverwachte bewegingen voor te zijn, moet je dan de kat goed stevig vasthouden, of op een manier vasthouden, dat die nagels je niet te pakken kunnen krijgen. Nou, helaas… Davy schrok ergens van en gebruikte de armen van Floor om met alle kracht weg te springen.

Ik zat heerlijk relaxed tv te kijken beneden en ik hoorde geroep van boven, dat ‘Davy flinke krassen’ had gemaakt. Dacht dat het wel zou meevallen en bleef beneden. Later toch even gekeken en Davy had Floor echt flink te grazen genomen. De krassen waren lang en diep. Gelukkig helen de krassen weer inmiddels en hebben we weer bijgeleerd.

 

Personeel van ‘De Kat’ leert dagelijks bij.

 

Met lieve kattengroet,

 

Dale