Hoeveel katten zijn er in Nederland?

Het is moeilijk om het exacte aantal katten in Nederland te bepalen, aangezien er geen centrale registratie is van alle kattenpopulaties in het land. Het aantal katten kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals huisdieren, zwerfkatten en boerderijkatten.

Volgens schattingen van de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) waren er in 2020 naar schatting ongeveer 3,9 miljoen katten in Nederland. Dit is gebaseerd op gegevens van kattenbezit bij huishoudens en omvat niet zwerfkatten of katten die op boerderijen leven.

Het is belangrijk op te merken dat dit een schatting is en het werkelijke aantal katten in Nederland kan variëren. De populatie van katten kan in de loop van de tijd veranderen door factoren zoals adoptie, sterilisatie- en castratieprogramma's en het aantal zwerfkatten in het land.

Één ding is zeker katten zijn enorm populair in Nederland. De meeste katten in Nederland zijn rasloos. Hebben mensen een ras, dan zijn het vaak de welbekende Maine Coon, Noorse Boskat, Japanse Bobtail en de Devon Rex.  In Nederland zijn er meer katten dan honden (1,7 miljoen).